torsdag 3. mars 2011

Hydrangea macrophylla

008

Stuehortensia (Hydrangea macrophylla) er en flott potteplante som kjøpes når den er i full blomst. Den kan blomstre i lang tid men den tåler ikke å tørke. Når hortensia blomstrer er det ikke mange andre planter som kan konkurrere med den. Hortensia hører med til de gammeldagse plantene som igjen er blitt moderne. Det finnes mange ulike arter av hortensia, og felles for disse er at de stammer fra kjørlige, tempererte strøk. Denne stueplanten er også blitt populær som uteplante, og den har en annen egenskap – de kan skifte farge underveis.

011

Når vårblomstringa er over kan stuehortensia settes ut i hagen, og det er store sjanser for at den kan blomstre på nytt samme år. Men stuehortensia er ikke så hardfør at den vil klare seg ute gjennom vinteren, den kan godt oppbevares inne i en krukke og settes i en kald kjeller eller i et kjølerom om vinteren. De fleste sortene setter nye blomsterknopper om høsten, så dersom hortensiaen beskjæres sent på året vil det sannsynligvis ikke komme blomster neste år. Beskjæring må skje rett etter blomstring.

009

Stell

En stuehortensia trenger mye lys og skal helst ikke tørke for mye ut. Hvis planten tørker helt vil den snart kollapse og blomstene vil blekne. Men alt med måte, planten liker heller ikke å stå i vann til enhver tid. Hortensia bør få gjødsel i vekstsesongen. Etter blomstring vil den ha det kjørlig og vil trives godt om den settes på et skyggefullt sted helt til frosten kommer, da må den inn og overvintre frostfritt. Hortensiaer kan leve lenge.

Dette har jeg funnet på Byavis.no. Jeg er veldig i tvil om min kan leve lenge, men jeg overrasker stadig. En orkidè har fått nye knopper etter en hvil inne på vaskerommet.

4 kommentarer:

 1. He he, tenkte wow hun er jo bare helt rå på Hortensia. Lykke til med blomsten da. Egentlig veldig lett å holde. Bare gi den rikelig med vann. Klem merete

  SvarSlett
 2. Bøttevann den hver 2-3 dag. sett den i en bøtte med vann (som dekker over plastpotten) og la den stå der til det har boblet ferdig, ta den ut og la den renne av seg før du setter den tilbake i pyntepotten.

  SvarSlett
 3. Hortensia er nyyydelig. Litt rart og tenke på at dette er juleblomsten i Cape Town, hvor min venninne kommer fra. Jeg var ikke klar over at "stuevarianten" ikke overvintrer ute, så der lærte jeg noe nytt

  SvarSlett
 4. EG KJØPTE 4 STK. I FJOR OG SATTE DEM PÅ EN SOLRIK PLASS I HAGEN. MEN HAR KKE GJORT NOE MED DEM FØR I VÅR. DA ER DE VISNET NED. JEG HAR SKÅRET OVER GREINENE NEDE VED BAKKEN OG LURER PÅ OM NOE KOMMER OPP I ÅR?

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...