tirsdag 30. oktober 2012

Hva kjøper man på automesse?

041

Et emaljeskilt selvfølgelig!

I helga var det Automessa på Lillestrøm. Vi tok med oss barna og tok en tur dit på lørdag ettermiddag. Messa kunne vært bedre, syns jeg, men jeg fikk da kjøpt noe til huset!

Rommet til Hedda er nå ferdig malt. Det ble likt som tidligere egghvite tak og vegger, og råååååsa gulv. Taket er nå i perlestaff-panel. Burde skrevet opp hvor mye maling vi har brukt de siste to årene. Det er ikke få liter.

Hun flytter inn i løpet av de nærmeste dagene. Nå skal hun klærne sine opp på rommet sitt. De skal få plass i et nydelig skap jeg har arvet etter mormor og en gammel komode. Håper det løser litt av lagringsproblemene våre.

048

Fint, ikke sant?

lørdag 27. oktober 2012

Slik skal badet bli!

 


Marit i Nr 14 har tegnet badet for oss i Roomsketcher. Hun har blogget om badet vårt her.


Det er en del utfordringer med å innrede dette badet. Formen på rommet er litt snål og en vegg med bæring som ikke kan flyttes. I tillegg må man tenke på hvor avløpene kommer da det skal gjemmes i en vegg nede og man ikke kan krysse bærebjelker.


Badekaret er et blikkfang da man kommer inn. Jeg drømmer om et kar med sort utside og hvite løveføtter. Bobler hadde også vært deilig. Dessverre må man velge bobler eller løveføtter.. Baderomsinnredningen skal etter planen lages av en gammel sjenk. Veggene blir i malt panel og gulvet i sjakkrutet flis.


Dusjen blir antakelig dobbel (hvis jeg får det som jeg vil) med sandwich-fliser på veggen. Rørleggeren vil gjerne at vi bruker dusjkabinett og da må den bli enkel.. En annen mulighet er å bruke et dusjkar. De får man i dobbel og enkel. Må høre hva rørleggeren syns om det.


Doen er plassert rundt hjørnet og bygd inn i bæringen. Et vindu er satt inn over do for å få romfølelse og lys. (En av Marits gode idèer.)


 


Vaskemaskin og tørketrommel er satt under benkeplate innerst i rommet. Det er plass til skittentøyskurv og hyller over maskinene. Her tenker jeg at vi bruker en kurv til hver for å sortere rent tøy, som så kan bæres rett inn på rommet og i skapet.


Vi har valgt å ha vaskemaskin og tørketrommel på badet. Dette er fordi vi har alle soverommene i samme etasje (2.etasje) og vil spare bæring av tøy opp og ned trappa. (Det blir et vaskerom i 1.etasje i tillegg.)

Jeg tror det blir knallbra! Veldig funksjonelt og fint! Gleder meg så til det er ferdig!

onsdag 24. oktober 2012

Klesskapet jeg snekret er ferdig

026
Skapet har nå fått noen strøk med maling og er tatt i bruk. Det rommer utrolig mye.
Her kan dere se hvordan skapet laget steg for steg: Et skap blir til!
020
Jeg liker den røffe og grove looken. Jeg har snekret det selv og er superstolt! Det er laget av gjenbrukte materialer.
014
Jeg brukte den gamle panelen fra soverommet til skapet, men med utsiden inn. Det syns jeg ga en spennende overflate. Hengslene er fra gamle jernbaneporter. Håndtakene er fra Claes Ohlsson.
1-001
Over kan dere se hvordan skapdørene ser ut fra innsiden. De har en z for å holde døra sammen.
004
Jeg var lenge i tvil om jeg burde male hengslene eller ikke. Nå har jeg bestemt meg til å vente. Hva syns dere?

tirsdag 23. oktober 2012

Hvorfor beholde gamle vinduer?

I huset hos oss har vi 5 gamle vinduer. Jeg kunne ønske det var fler, men de var dessverre byttet ut før vi kjøpte huset. 4 av de har vi i stua og det siste fant vi bak panelen i gangen. Det hadde vært gøy om det dukket opp fler! Vi kommer ikke til å bytte ut de flotte gamle vinduene! En kopi blir aldri så bra som ekte vare! (Våre er dessverre yngre enn huset, men de er alikevel gamle.)

(Bilde: Bygg og Bevar)

I dag finner man få gamle hus med originale vinduer. De fleste ble byttet under velstandsutviklingen på 60-tallet. All fornyelse var da god fornyelse. Om de nye vinduene harmonerte med bygningens proporsjoner spilte mindre rolle. VInduer er en stor del av husets identitet. Når man endrer vinduene kan man ødelegge hele huset. Jeg grøsser med tanken på alle flotte sveitserhus som ble rasert på denne tiden.

I gamle trehus regner man ofte vinduene blant de viktigste bygningsdeler å tilbakeføre til sin opprinnelig stand.
Gamle vinduer er både kulturminner og truede bygningsdeler i Norge - det er derfor vikig å bevare alle delene til vinduene. Vinduene betyr mye for opplevelsen av en bygning, de er en viktig del av det som gir bygningen karakter. De forteller om tidsepoker og stilarter.

Vinduene forteller om tiden da huset ble bygget, om arkitektens plan og byggmesterens løsninger. Dessuten har de ofte en material- og håndverksmessig kvalitet som i dag knapt er å få kjøpt for penger. Kjerneved av furu,
høvlede profiler, blåst glass, smidde beslag og sammenføyninger med treplugger er detaljer som skiller gammelt fra nytt. Hvor eksklusive originale 1800-tallsvinduer er, oppdager du hvis du ber om et pristilbud på eksakte kopier hos en snekker.

På 1970 og 80-tallet ble man mer besvisst og det tilpasset vindusprodusentene seg til. De begynte å lage nye vinduer i “gammel” stil. De hadde da bedre isolerende egenskaper enn de opprinnelige. Vinduer satt inn på 60-70 og 80-tallet er nå modne for utskiftning. En vesentlig årsak til moderne vinduers korte levetid er trekvaliteten.

Når gamle vinduer skiftes ut med nye forsvinner de gamle vinduenes fine detaljering i treverk og beslag og ujevnhetene i det gamle glasset blir borte. Det nye vinduet har gjerne grovere dimensjoner og lysåpningen blir mindre. Det gjør at en del av bygningens historiske dimensjon går tapt. Ethvert hus bør i utgangspunktet få beholde sine opprinnelige vinduer.

Gamle vinduer kan oppgraderes slik at de gir tilfredsstillende isolering. Å skifte ut gamle vinduer med nye er ikke nødvendigvis et riktig miljøtiltak, selv om de nye vinduene isolerer noe bedre. Levetiden til nye vinduer anslås til 20-30 år, mens 100 år gamle vinduer laget av godt trevirke, vil kunne vare i 100 nye år dersom de vedlikeholdes godt. Erfaringen viser at svært mange vinduer kan oppgraderes uten større reparasjonsarbeider. Å restaurere vinduene selv er derfor både økonomisk lønnsomt, miljøbesarende og kulturhistorisk verdifullt i fohold til å kjøpe et nytt vindu.

Det er også mulig å oppgradere et gammelt vindu slik at det får god isolasjonsevne. Har man et gammelt vindu med innadslående varevindu, kan man sette tetningslister og energiglass i varevinduet. Det er også mulig å sette inn varevindu med dobbelt glass. På den måten har man tilfredsstilt dagens krav til komfort, og samtidig tatt vare på noe verdifullt. U-verdien kan da komme nedmot 1,2.

Ofte er luftlekkasjer rundt vinduet et større problem enn selve vinduene. Dårlig isolerte vegger er også et problem. U-verdien på veggene i en gammel bygning kan fort komme opp i 1,6.

Det blir ofte argumentert med hvor mye man kan spare på strømregningen ved å skifte ut gamle vinduer. Skifter du ut gamle vinduer i god stand med f.eks et 3-lags lavenergivindu risikerer du å kaste penger ut av vinduet! Besparelsen er langt mindre enn kostnaden. Oppgradering av eldre vinduer med doble tettelister og lavemisjonsglass eller isolerglass i varevinduet vil imidlertid være en god investering.

Gammeldagse vinduer med varevinduer isolerer godt mot støy. God tetting er svært viktig for å oppnå god lydisolasjon. Glassene bør ha ulik tykkelse og avstanden mellom dem bør være størst mulig. Undersøkelser gjort i Danmark viser at tradisjonelle vinduer oppnår nesten samme lydisolering som lyddempende termovinduer allerede ved montering av varevinduer med 4 mm glass. Dersom en bruker glass med lyddempende egenskaper i varevinduet oppnår en verdier som er langt bedre enn moderne konstruksjoner.

Moralen er altså: Behold de gamle vinduene og oppgrader de med innervinduer og tettningslister! De gamle er eldst!

Kilder:

Gamletrehus.no

Riksantikvaren.no

Byggogbevar.no

torsdag 11. oktober 2012

Et skap blir til!

Jeg har snekret garderobeskap på soverommet!!! Helt selv! Er så stolt! (Mannen har litt mye annet å finne på. Nå har jeg bare meg selv å skylde hvis det ikke ble “riktig”.)
304461_10152175599165245_907837506_n522980_10152178143985245_1318312628_n30779_10152181592100245_1484964258_n545315_10152181744370245_1276252903_n
Her ser dere hvordan det har blitt til trinn for trinn. Nå står maling og småfiks igjen. Rammen ble til av halvannen tom to. Størrelsen ble gitt av plassen som var tilgjengelig og at vi skulle ha inn kurvsystemer i de to midterste skapene.
Skapdørene er av den gamle panelen fra soverommet med baksiden ut. Gammel panel har ikke freste spor på baksiden slik som den nye. Man kan alternativt bruke rupanel. Den har litt det samme utseende som denne her.
Henglsene er fra porter til jernbanen (hvis jeg husker riktig). De er rustne og fine! Jeg hadde tenkt å male de svarte, men nå syns jeg de er fine som de er.
Her er inspirasjonen til skapet!
Bilder kommer da skapet er ferdig malt.
(Bildene ble tatt med mobilen da det var den jeg hadde for hånden mens jeg snekret. Beklager kvaliteten.)

mandag 8. oktober 2012

Pinterest

Uten navn

(Klikk på bildet så kommer dere til Prinsesse Vilikke på Pinterest)

Jeg er helt hekta på Pinterest. Pinterest er som en oppslagstavle hvor man samler andres bilder i forskjellige kategorier. Bildene kan være linket til en oppskrift eller en blogg. Man kan også legge til egne bilder med linker om man vil. Her kan man finne lassevis med idèer. Tips til interiør, klær, hus, dyr, foto osv osv.

Pinterest.com er kjempemoro selv uten egen profil. Man får matinspirasjon, gjør-det-selv-inspirasjon, interiør-inspirasjon og smarte tips. Lager man egen profil kan man organisere bildene i tavler. Jeg har f.eks en med baderomsinspirasjon. Veldig greit å ha alt på et sted. Dere finner meg og mine pin på pinterest.com og søk på Prinsesse Vilikke.

Er det noen flere Pinterest-fans der ute?

lørdag 6. oktober 2012

Lilledoen - igjen

002
Lilledoen er helt håpløs å ta bilder av. Rommet er lite og er uten vindu, men fungerer veldig bra til sitt bruk. Jeg syns rommet er knallfint og elsker flisene, innredningen og speilet. Dette rommet er veldig meg.
003
I dag har jeg og barna vært med svigerinnen min til gården hvor hennes far er født. Gården har stått tom de siste 12 årene og blitt brukt som sommersted de siste 60 årene. Her var det masse skatter og vi fikk 19 mønepanner som vi manglet til hustaket.

055
Vi hadde noen spennende (på mange måter..) timer der oppe og noen flotte skatter ble med hjem.
047
Nytt skilt til dodøra har det også blitt!
Vi har ennå ikke fått drømmebadet. Det er under planlegging og blir skikkelig bra. Den som følger med får se.
Fortsatt god helg!

onsdag 3. oktober 2012

Garderobeinspirasjon

 

(Kilde: Pinterest)

I dag har jeg fjernet og snekret igjen den ene døra på soverommet. Den nye feinen (oppladbar) til Vilikke-mannen er min nye bestevenn (i kombinasjon med sagbladet til stål). Vi måtte flytte døra for å få plass til garderobeskap. Den nye døra har vært på plass i noen uker.

Nå som døra er vekk kan jeg begynne å tenke på skapene. Jeg vil gjerne ha noe plassbygd. Det skal være delt opp i fire. De to miderste skapene skal ha plass til kurver. Takhøyt med en stor og en liten dør pr del.

(Kilde: Pinterest)

Noen som vet hvor jeg kan få kjøpt hengsler liknende de på bildene?? Sånne er et must!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...